Ağız Kokusu

Günlük yaşantıyı etkileyen önemli sorunlardan bir tanesi de ağız kokusudur. Kötü ağız kokusu halitozis olarak adlandırılır.  Tedavi için öncelikle ağız kokusuna sebep olan etkeni bulmak gerekir. Daha sonra bu etkinin ortadan kaldırılmasına sıra gelecektir. Genellikle ağız içerisinde mevcut bir problemden dolayı kötü ağız kokusu sorunu yaşanabilir. Nadiren de olsa boğaz enfeksiyonları sinüzit mide ve akciğer hastalıkları nedeni ile kötü ağız kokusu oluşabilmektedir. Ancak ağız kokusu şikayeti olan bir kişinin ilk iş olarak diş hekimine gidip dişlerini diş etlerini ve yapılmış eski diş kaplamaları varsa onları kontrol ettirmesi gerekir. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya ağız kokusu ile ilgili bakın bize hangi bilgileri verdi.

Ağız Kokusu Nedenleri

Kötü ağız kokusunun nedeni olarak öncelikle ağız içi kontrol edilmelidir. Ağız içerisinde hiçbir problem görülmediğinde sırası ile boğaz sinüsler mide ve akciğer ile ilgili problemlerin araştırılması gerekir. Şeker hastalarında da aseton kokusu hissedilir. Ağız içerisinde kokuya sebep olan ilk etken diş etleridir. Diş etinin kanaması ve iltihaplanması neticesinde kötü ağız kokusu oluşur. Bu gibi bir durumda fırçalama sırasında da kanama şikayeti görülmektedir.

Özellikle diş taşlarının neden olduğu diş eti hastalıklarında düzenli diş taşı temizliği ve doğru ağız hijyeni uygulamaları sayesinde sorun tamamen ortadan kalka bilmektedir. Önceden yapılmış eskimiş diş kaplamaları ve köprüleri de ağız kokusuna neden olabilir. Diş ile diş etinin birleştiği alanlar ve eksik diş bölgelerinde köprü gövdesi olarak adlandırdığımız alanlarda yiyecek artıklarının kalması kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir. Diğer bir önemli ağız kokusu nedeni de diş çürüğü dür. Çürük diş kavitesi yani boşluğu içerisinde bakteri kolonizasyonu olur ve bu durum de kokuya neden olur. Çürük temizlenip dolgu veya kanal tedavisi yapıldıktan sonra problem tamamen ortadan kalkacaktır. Özetleyecek olursak ağız kokusuna neden olan faktörler:

  • Diş çürüğü
  • Eski kaplamalar
  • Diş eti hastalığı
  • Diş taşları
  • Kötü ağız bakımı

diyebiliriz.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu şikayeti olan kişiler genellikle sakız çiğneyerek veya mentollü şekerler emerek bu sorunun üstesinden gelmeye çalışırlar. Ancak bu uygulamalar sorunu geçirmenin tam aksine daha da büyümesine ve genel sağlığın da bozulmasına kadar varan olumsuz Sonuçlara yol açabilir. Ağız gargaraları ve ağız içi spreyler de ağız kokusuna geçiyor. Karanfil gibi bitkisel çözümler de geçici olarak bir ferahlık sağlasa da maalesef etkisi geçtikten sonra sorun bütün şiddetiyle devam eder. Tedavinin en kısa süre içerisinde yapılıp sorun ilerlemeden çözülmesi tavsiye edilir. Çürük dişler için genellikle diş dolgusu veya kanal tedavisi uygulaması yapılır. Eski kaplamalar röntgen ve klinik kontrol sonrasında gerekli görülüyor ise değiştirilir.

Mide problemleri de ağız kokusu nedeni olabilmektedir.

Diş eti hastalığı tedavisinde de uygulanacak ilk aşama diş taşı temizliğidir. Kontroller sonrasında problem devam ediyor ise ilaç ve gargara ile iyi bir ağız hijyeni elde edilinceye kadar hasta takip edilir. Gerekli durumlarda diş eti ameliyatları gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir ve kötü ağız kokusu tamamen ortadan kaldırılır. Devam eden ağız kokusu şikayetleri var ise hasta kulak burun boğaz doktoruna yönlendirilir. Sinüsler ve boğaz bademcik enfeksiyon bakımından değerlendirilir. Mide problemleri de ağız kokusu nedeni olabilmektedir. Uzman doktorlar gerekli gördüğü taktirde endoskopi uygulanarak midede bakteri kolonizasyonu olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Akciğerlerdeki rahatsızlıklarda ağız kokusu sebebi olabildiği için son durak akciğer hastalıkları uzmanı olabilmektedir.

Diş hekimi Sertaç Kızılkaya ağız kokusu şikayeti olan hastaların ilk olarak mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmeleri gerektiğini vurguladı. Evde ağız kokusu tedavisinin mümkün olmadığının altını çizdi. Toplum içerisinde rahatça konuşabilmek ve etrafı rahatsız etmemek için ağız kokusu hissi oluştuğu anda diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir.